Usein kysyttyä

Kuinka valitsen sopivan ilmalämpöpumpun? Voinko ostaa ilmalämpöpumpun yksityisenä kuluttajana? Ilmalämpöpumppuni sisäyksikkö tiputtaa vettä, mitä tehdä? Vastauksia näihin, sekä moniin muihin usein kysyttyihin kysymyksiin ilmalämpöpumpuista.

Toimitus & Noutaminen

Toimitamme kaikkialle Suomeen.

Kaikki alle 25 kg tilaukset toimitetaan valitsemaasi Postin noutopisteeseen ja sitä painavammat tilaukset toimitetaan UPS:llä kotiovellesi.

Toimituskustannukset näet syötettyäsi tilaukseen osoitteesi

Toimitusajat:
Posti 2-5 arkipäivää
UPS Standard 2-5 arkipäivää
UPS Express 1-4 arkipäivää

Kyllä. Jotta voit noutaa tuotteesi ennen varaamaasi noutoaikaa, otathan ensin yhteyttä asiakaspalveluumme puhelimitse 09 4289 1192 tai sähköpostilla @myynti@hesatek.fi.

Ilmalämpöpumput

Kyllä. Kerrostaloon saa asentaa viilentävän ilmalämpöpumpun. Ennen hankintaa on kuitenkin hyvä olla yhteydessä talonyhtiöön ja tehdä muutostyöhakemus.

Voit!

Ostaessasi verkkokaupastamme lämpöpumpun, pyydämme sinua ilmoittamaan tiedon käyttämästäsi asentajasta (Tukes-numero).

Näin voimme varmistua siitä, että asennuksen suorittaa pätevöitynyt asennusliike, ammattitaidolla ja oikeilla luvilla.

Asiantunteva asennus on myös asiakkaan etu, sillä se takaa tehdastakuun ja että laite toimii oikein.

Tutustu tästä laajaan ilmalämpöpumppuvalikoimaamme.

F-Kaasulaki edellyttää sertifioidun asentajan käyttämistä ilmalämpöpumpun asennuksessa. Myös sähköistykset pääosin edellyttävät voimassa olevia sähköasennuslupia. Tämä myös varmistaa sen, että saatte ostamallenne tuottelle voimassa olevan täyden takuun. Tilattaessa ilmalämpöpumppu ilman asennusta tulee tilaajan täyttää Ilmoitus pätevöidyn asennusliikkeen käyttämisestä

 • Noudata laitteen käyttö- ja huolto-ohjeita.
 • Varmista että laite on tarkoitettu siihen käyttöön eli varmista onko laite asennettu viilentäväksi vai onko laite käytettävissä myös lämmitykseen?
 • Teetä huollot ja korjaukset pätevällä asennusliikkeellä
 • Puhdista sisäyksikön suodattimet säännöllisesti
 • Sisäyksikkö tulisi pestä n.3-4 vuoden välein säännöllisen huollon lisäksi
 • Poista ulkoyksikköön kertyvät lehdet ja neulaset

SCOP-arvo, joka annetaan ilmalämpöpumpuille, on energiatehokkuus mitattuna koko vuoden ajalta (Seasonal Coefficient Of Preformance). SCOP 5.1 tarkoittaa, että jos lämpöpumppuun syötetään 1 kW sähköä, niin lämpöpumppu tuottaa 5.1kW lämpöä.

Ilmalämpöpumpun hinta perusasennuksella liikkuu kahdentuhannen euron molemmin puolin riippuen mallista. Miten lasketaan takaisinmaksuaika tämän hintaluokan ilmalämpöpumpussa? Parhaat A+++ lämpöpumput ovat SCOP 5.1 tai hieman enemmän. SCOP-arvo, joka annetaan ilmalämpöpumpuille, on energiatehokkuus mitattuna koko vuoden ajalta (Seasonal Coefficient Of Preformance). SCOP 5.1 tarkoittaa, että jos lämpöpumppuun syötetään 1 kW sähköä, niin lämpöpumppu tuottaa 5.1kW lämpöä.

SCOP-arvo perustuu Keski-Euroopassa tehtyihin mittauksiin eivätkä siten täysin vastaa meidän kylmiä olosuhteitamme. Kaikki valmistajat ovat velvoitettuja ilmoittamaan Keski-Euroopan mitta-arvot. Koneille on myös olemassa Pohjois-Eurooppaan soveltuva SCOP-testi, mutta harvat valmistajat ilmoittavat tai tekevät tämän. Pohjois-Euroopan SCOP-arvo on yleensä noin 3-4 riippuen koneesta.

Jos lasketaan takaisinmaksuaika talolle, joka kuluttaa noin 20000 kWh vuodessa lämmitykseen siten, että ilmalämpöpumppu kattaa noin puolet lämmitystarpeesta ja ilmalämpöpumpun SCOP on 3.5. saadaan 10000kWh/3.5 = 2857 kWh, eli noin 7000 kWh säästöt vuodessa. Tässä teoreettisessa esimerkissä ilmalämpöpumppu maksaa itsensä takaisin noin kolmessa vuodessa tämän päivän sähköhinnoilla (10 c/kWh) sisältäen siirtomaksut ja verot

Onko tila, johon ilmalämpöpumpun sisäyksikkö asennetaan, kuinka suuri? Haluanko tilaan viilennystä sekä lämmitystä vai riittääkö vain toinen?

Mitä avoimempi tila on, sitä laajemmalle edullisesti tuotettu lämpö leviää asunnossa.

Ilmalämpöpumppua valittaessa olennaisia tietoja ovat esimerkiksi seuraavat:

• Asunnon koko
• Lämmön tarve
• Talon energialuokka
• Asunnon pohjapiirrustus
• Tilojen avaruus

Ilmalämpöpumppujen sisällä on kylmäainetta, joka liikkuu kaasuseoksena ja nesteenä ilmalämpöpumpun sisä- ja ulkoyksikön välillä suljetussa putkistossa. Kylmäaineen kierto ja höyrystyminen saa ilmalämpöpumput puhaltamaan joko kylmää tai lämmintä ilmaa sisätiloihin. Perinteisenä kylmäaineena jo asennetuissa pumpuissa toimii R410A kylmäaine, joka on korvautumassa uudella R32 kylmäainella. GWP (Global Warming Potential) on arvo, jolla ilmoitetaan numerona, mikä on kylmäaineen kuormitus ilmastonmuutoksen kannalta. R401A:n arvo on 2088 ja R32 vastaavasti vain 675. R32 kylmäaineella toimivia ilmalämpöpumppuja on tullut uutuutena markkinoillemme, kuten esimerkiksi Mitsubishi Electric LN-sarjan ilmalämpöpumput ja Gree.

Käyttäjän pitää huolehtia itse sisäyksikön karkeasuodattimen puhdistuksesta sekä
ulkoyksikön puhdistuksesta. Karkeasuodattimen
puhdistus tulee tehdä säännöllisesti, vähintään 2 viikon välein. Karkeasuodatin
löytyy lämpöpumpusta laitteen etukannen alta. Sen voi puhdistaa imuroimalla –
tai jos suodattimeen jää vielä näkyvää likaa – vesihanan alla. Suodattimen
on annettava kuivua, ennen kuin sen asentaa takaisin paikoilleen. Yleensä suodatin on sitä likaisempi, mitä likaisempaa sisäilma on. Jos kotona on kotieläimiä tai laite sijaitsee pölyisessä autotallissa – tai tiloissa tupakoidaan, karkeasuodatin kannattaa
puhdistaa viikkosiivouksen yhteydessä.

Sisäyksikön puhtaudella on suora vaikutus laitteen
hyötysuhteeseen. Likaisessa laitteessa teho laskee, jolloin myös kustannustehokkuus kärsii ja laitteen säästövaikutus vähenee. Sisäyksikön
likaisuus voi aiheuttaa myös ulkoyksikön jäätymisongelmia – käytännössä
ulkoyksikkö jäätyy, jos sisäyksikön läpi ei pääse virtaamaan riittävästi ilmaa.

Ilmalämpöpumpun omistajalta edellytetään myös ulkoyksikön puhtaanapitoa. Käytännössä on huolehdittava, että ulkoyksikön
sisällä pyörivän ropelin väliin ei kulkeudu risuja tai muuta roskaa. 

Yleensä asunnon viilennykseen kuluu kesän aikana sähköä vain n. 20–40 € edestä. Vaikka ilmalämpöpumppu olisi yötä päivää päällä kesä-, heinä- ja elokuussa, niin
viilennyksen hinta ei silloinkaan ole kuin maksimissaan 100 € koko
kesäkaudelta.

Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus viilennyskäytössä on siis hyvin
pientä. Viilentäminen on huomattavasti edullisempaa kuin lämmittäminen.
Huomioitavaa on että viilennyksen hintaan vaikuttavat mm. asunnon koko, asunnon
sijainti, haluttu sisälämpötila ja ilmalämpöpumpun laatu.

Suosittelemme, että puhdistat ilmansuodattimen vähintään kolmen kuukauden välein. Jos suodattimessa on paljon pölyä, puhdista useammin. Karkeasuodatin tulee vaihtaa uuteen jos se on rikkoutunut, kulunut tai lika on pinttynyt.

Vikatilanteita

Kesällä ja kovalla helteellä tai korkealla ilmankosteudella ilmalämpöpumpun sisäyksikkö saattaa alkaa tiputtamaan vettä. Tähän voi olla useita syitä ja suosittelemme käymään läpi seuraavat ongelmat:

1) Ongelma: Laitteen asetukset ovat väärin.

 • Tarkista kaukosäätimestä, että ilmalämpöpumpun pyyntilämpötila ei ole alle 23-24 celsiusastetta. Tämä on tavoitelämpötila, johon laite pyrkii viilentämään huoneen lämpötilan. Laitteen puhaltama ilma on viileämpää kuin pyyntilämpötila ja kostealla ilmalla kylmä puhallusilma saattaa tiivistyä sisäyksikön siivekkeeseen.
 • Tarkista, että ilmalämpöpumpun puhallinnopeus ei ole "AUTO" asetuksella, ja että puhallinopeus on vähintään tasolla 2. Nyrkkisääntönä laitetta on suositeltavaa pitää mahdollisimman kovalla puhallusnopeudella. Jos puhallusnopeus on liian matala ja ilma ei pääse leviämään huoneistoon, laitten ympärille saattaa muodostua "mikroilmasto", joka aiheuttaa puhellusilman tiivistymisen sisäyksikön siivekkeeseen.

2) Ongelma: kondensiovesi ei pääse valumaan ulos sisäyksiköstä esteettä.

 • Tarkista, että sisäyksiköstä ulos ohjattu kondenssivesiletkun pää on matalemmalla kuin mikään muu kohta kondenssiletkussa. Jos kondenssivesiletkussa ei ole kaatoa koko matkalla, saattaa vesi alkaa valumaan takaisin kohti sisäyksikköä.
 • Tarkista, ettei kondenssivesiletkun pää ole veden alla jos se on ohjattu kondenssivesiastiaan.

3) Ongelma: kondensivesiletkussa on tukos.

 • Jos Ilmalämpöpumppua ei ole huollettu hetkeen, tai se on otettu käyttöön pitkän tauon jälkeen, on kondessivesiletkuun saattanut syntyä tukos pölystä tai muusta sisäilman liasta. Emme suosittele tukoksen poistamista itse vaan täsä tapauksessa kannattaa olla yhteydessä laitteen asentaneeseen liikkeeseen.

Huom. Kosteusvaurioiden välttämiseksi suosittelemme sammuttamaan laitteen mahdollisimman pian ongelman havaittua.

Voit soittaa tarvittaessa tekniseen tukipuhelimeemme ilmalämpöpumppujen teknisissä vikatilanteissa tai käytönopastukseen liittyvissä asioissa.

Palvelu on avoinna arkisin klo 9.00-15.00.

Puhelun hinta on 2,95 € / min + pvm, jonotus on maksutonta.

0600 042 91

Ilmalämpöpumpun ollessa lämmityskäytöllä, ulkoyksikkö saattaa alkaa muodostamaan sulatusvettä.

Ulkoyksikön tuottama veden määrä vaihtelee niin merkin, mallin, käyttöasetusten kuin ympäristön olosuhteiden mukaan.

Sulatusveden muodostuminen ei ole itsessään haitallista, mutta se saattaa aiheuttaa ongelmia esimerkiksi valuessaan rakennuksen kivijalkaan tai perusteisiin.

Jos jääkinos kasvaa niin suureksi, että se koskettaa maatukitelineellä tai seinätelineellä olevan ulkoyksikön pohjaa, saattaa syntyä resonointiääni.

Sulatusveden ohjaaminen pois kivijalasta ja ulkoyksikön alta on helppoa HDPE erikoismuovista valmistetun sulatusvedenohjaimen avulla.

Tutustu myymiimme sulausvedenohjaimiin:

Ilmalämpöpumpunollessa lämmitystoiminnolla järjestelmässä kiertävä kylmäaine sitoo ulkoilmastasaatavaa lämpöenergiaa itseensä, jolloin ulkoyksikön kenno kylmenee.

Ulkoilmassa oleva kosteus pyrkii jäätymään kohdatessaan ulkoyksikön kylmenneen
kennon. Ilmiö esiintyy erityisesti, kun ulkoilman lämpötila on nollan asteen
tienoilla. Tämä on normaalia toimintaa ja kertoo laitteen toimivan oikealla
tavalla. Laitteen automatiikka sulattaa jään aina aika ajoin pois.

Sisäyksiköstä kuuluu tavallisesti sulatusjakson aikana lämpölaajenemiseen ja
kylmäainekiertoon liittyviä ääniä, kuten sihinää, naksuntaa tai veden lorinalta
kuulostavaa ääntä. Äänet ovat yleisiä ja ne aiheutuvat kylmäaineen lämpötilan
muutoksesta. Laitteen automatiikka ohjaa sulatusjakson pituutta ja toistoväliä
aina tarpeen mukaan. Yleensä ilmalämpöpumppu sulattaa noin 2-3 kertaa tunnissa.

Yleistä

Jos olet kuluttaja, sinulla on Suomen kuluttajansuojalain mukainen oikeus peruuttaa tilaus ilmoittamalla tästä meille viimeistään 14 päivän kuluttua tavaran tai viimeisen tavaraerän vastaanottamisesta taikka, jos kyse on tavaroiden säännöllisestä toimittamisesta, ensimmäisen tavaraerän vastaanottamisesta.

Jos haluat palauttaa tilauksesi, otathan asiakaspalveluumme yhteyttä puhelimitse 09 4289 1192 tai sähköpostilla myynti@hesatek.fi

Soita meille

Asiakaspalvelu: 09 4289 1192

Tekninen tuki: 0600 042 91

Lähetä sähköpostia