Usein kysytyt kysymykset

Tältä sivulta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Mikäli et kuitenkaan löydä vastausta kysymykseesi, ota yhteyttä asiakaspalveluumme »

Tietyt ilmalämpöpumput ovat tehokkaampia ilmassa leijuvien partikkeleiden ja hiukkasten poistoon, kuten pölyn, noen ja jopa virusten suodattamiseen.
Lämpöpumppumme käyttävät ns."Invertteriteknologiaa", joka tarkoittaa sitä, että ulkoyksikön kompressori toimii portaattomasti, eli että kompressori ei sammu ja käynnisty jatkuvasti uudestaan. Tämä tuottaa tasaisemman lämpötilan ja pidentää kompressorin käyttöikää. Vanhat on/off ilmalämpöpumput tuottavat pienemmän säästön koska jatkuvat kompressorin sammumiset ja käynnistymiset kuluttavat itsessään energiaa. Nykyajan invertteri-ilmalämpöpumput ovat noin 30% energiatehokkamapia kuin vanhat on/off pumput.
COP eli "Coefficient Of Performance" on arvo, joka kertoo ilmalämpöpumpun ottaman sähköenergian ja sen tuottaman lämpöenergian välisen suhteen. Esimerkiksi COP-arvo 5.2 saadaan kun ilmalämpöpumppu kuluttaa 1kW:n sähköä samalla kun se tuottaa 5,2 kW lämpöä. Tämä arvo ilmoitetaan aina +7 celsiusasteen lämpötilassa
Tämä riippuu siitä, miten monta neliömetriä haluat lämmittää ilmalämpöpumpulla. Ilmoitamme kullekkin mallille, mihin tilakokoihin ne soveltuvat parhaiten. Hieman tehokkaampi lämpöpumppu kuin mitä tila vaatii, on usein parempi ratkaisu kuin tehottomampi ilmalämpöpumppu joka toimii maksimikapasiteetillaan.
Ylläpitolämpötilalla tarkoitetaan sitä, että voit asettaa ilmastointilaitteen tuottamaan normaalia huonelämpötiloja matalampia lämpötiloja. Sopii hyvin esimerkiksi vapaa-ajan asuntoihin, josta saatat olla pois pidempiä jaksoja. Ilmalämpöpumput joissa on ylläpitolämpötila voivat tuottaa lämpöä noin 8-13 asteen välillä riippuen merkistä ja mallista.
F-Kaasulaki edellyttää sertifioidun asentajan käyttämistä ilmalämpöpumpun asennuksessa. Myös sähköistykset pääosin edellyttävät voimassa olevia sähköasennuslupia. Tämä myös varmistaa sen, että saatte ostamallenne tuottelle voimassa olevan täyden takuun. Tilattaessa ilmalämpöpumppu ilman asennusta tulee tilaajan täyttää Ilmoitus pätevöidyn asennusliikkeen käyttämisestä
Valikoimissa olevat ilmalämpöpumppumallit ovat valmistettu ja testattu toimimaan Pohjolan kylmissä oloissa. Tarkat tekniset tiedot ovat tietenkin mallikohtaisia, mutta esimerkiksi Mitsubishi Electric LN sarjan ilmalämpöpumput tuottaa lämpöä vielä -30 C pakkasilla hyötysuhteella kaksi.
Laitteet ovat suunniteltu niin, että ne käynnistyvät uudelleen sähkökatkon jälkeen pitäen samat asetukset kuin ennen sähkökatkoa. Ei siis huolta!
Ilmalämpöpumppujen sisällä on kylmäainetta, joka liikkuu kaasuseoksena ja nesteenä ilmalämpöpumpun sisä- ja ulkoyksikön välillä suljetussa putkistossa. Kylmäaineen kierto ja höyrystyminen saa ilmalämpöpumput puhaltamaan joko kylmää tai lämmintä ilmaa sisätiloihin. Perinteisenä kylmäaineena jo asennetuissa pumpuissa toimii R410A kylmäaine, joka on korvautumassa uudella R32 kylmäainella. GWP (Global Warming Potential) on arvo, jolla ilmoitetaan numerona, mikä on kylmäaineen kuormitus ilmastonmuutoksen kannalta. R401A:n arvo on 2088 ja R32 vastaavasti vain 675. R32 kylmäaineella toimivia ilmalämpöpumppuja on tullut uutuutena markkinoillemme, kuten esimerkiksi Mitsubishi Electric LN-sarjan ilmalämpöpumput ja Gree .
Ilmalämpöpumppujen tehoissa on eroja. Sekä toiset sopivat vain viilentämään ja toiset sekä viilentämään että lämmittämään. Tämän takia on hyvä paneutua mallistoon, jotta sopiva ilmalämpöpumppu omaan tarpeeseen löytyy. Autamme mielellämme, jos tarvitset apua.
Ilmalämpöpumppua käytetään lisälämmönlähteenä muun lämmitysjärjestelmän kanssa. Näin saadaan suurin säästö lämmityskustannuksissa. Ilmalämpöpumppu ei voi kuitenkaan olla ainut lämmitysjärjestelmä.
Asunnon / talon lämmitysjärjestelmä ja mahdollisuudet asentaa laite vaikuttavat ilmalämpöpumpun valintaan. Talon lämmöneristys vaikuttaa rakennuksen lämpötehon tarpeeseen riippumatta lämmitysmuodosta.
Onko tila, johon ilmalämpöpumpun sisäyksikkö asennetaan, kuinka suuri? Haluanko tilaan viilennystä sekä lämmitystä vai riittääkö vain toinen. Lisäksi mitä avoimempi tila on, sitä laajemmalle edullisesti tuotettu lämpö leviää asunnossa. Sisäyksikkö puhaltaa viileää ja lämmintä sisätiloissa. Ilmalämpöpumppua valittaessa olennaisia tietoja ovat esimerkiksi seuraavat:

• Asunnon koko
• Lämmön tarve
• Talon energialuokka
• Asunnon pohjapiirrustus
• Tilojen avaruus
Ilmalämpöpumpun hinta perusasennuksella liikkuu kahdentuhannen euron molemmin puolin riippuen mallista. Miten lasketaan takaisinmaksuaika tämän hintaluokan ilmalämpöpumpussa? Parhaat A+++ lämpöpumput ovat SCOP 5.1 tai hieman enemmän. SCOP-arvo, joka annetaan ilmalämpöpumpuille, on energiatehokkuus mitattuna koko vuoden ajalta (Seasonal Coefficient Of Preformance). SCOP 5.1 tarkoittaa, että jos lämpöpumppuun syötetään 1 kW sähköä, niin lämpöpumppu tuottaa 5.1kW lämpöä.

SCOP-arvo perustuu Keski-Euroopassa tehtyihin mittauksiin eivätkä siten täysin vastaa meidän kylmiä olosuhteitamme. Kaikki valmistajat ovat velvoitettuja ilmoittamaan Keski-Euroopan mitta-arvot. Koneille on myös olemassa Pohjois-Eurooppaan soveltuva SCOP-testi, mutta harvat valmistajat ilmoittavat tai tekevät tämän. Pohjois-Euroopan SCOP-arvo on yleensä noin 3-4 riippuen koneesta.

Jos lasketaan takaisinmaksuaika talolle, joka kuluttaa noin 20000 kWh vuodessa lämmitykseen siten, että ilmalämpöpumppu kattaa noin puolet lämmitystarpeesta ja ilmalämpöpumpun SCOP on 3.5. saadaan 10000kWh/3.5 = 2857 kWh, eli noin 7000 kWh säästöt vuodessa. Tässä teoreettisessa esimerkissä ilmalämpöpumppu maksaa itsensä takaisin noin kolmessa vuodessa tämän päivän sähköhinnoilla (10 c/kWh) sisältäen siirtomaksut ja verot.

tähän ENERGIALASKURIN tai linkin miten energiasäästö lasketaan esim. https://www.scanvarm.fi/lampopumppulaskuri/
Onko tila, johon ilmalämpöpumppu asennetaan avoin vai suljettu? Mitä avoimempi tila on, sitä laajemmalle edullisesti tuotettu lämpö leviää asunnossa.

Ulkoyksikkö
Ulkoyksikkö tulisi asentaa niin, että se on talon seinustalla maassa mutta räystään alla.

Mitoitus
Ilmalämpöpumppujen tehoissa on eroja. Tämän takia on hyvä paneutua mallistoon, jotta sopiva ilmalämpöpumppu löytyy. Mikäli olet epävarma siitä mikä ilmalämpöpumppu sopii asuntoosi parhaiten, ole yhteydessä asiakaspalveluumme.

Eristys
Talon lämmöneristys vaikuttaa rakennuksen lämpötehon tarpeeseen riippumatta lämmitysmuodosta

Hyvä lisälämmönlähde
Ilmalämpöpumppua käytetään lisälämmönlähteenä muun lämmitysjärjestelmän kanssa. Näin saadaan suurin säästö lämmityskustannuksissa.


Asennus
Tilatessasi ilmalämpöpumpun asennuksen Hesatekiltä, varmistat että asentaja on sertifioitu ammattilainen.
- Noudata laitteen käyttö- ja huolto-ohjeita
- Varmista että laite on tarkoitettu siihen käyttöön eli varmista onko laite asennettu viilentäväksi vai onko laite käytettävissä myös lämmitykseen?
- Teetä huollot ja korjaukset pätevällä asennusliikkeellä
- Puhdista sisäyksikön suodattimet säännöllisesti
- Sisäyksikkö tulisi pestä n.3-4 vuoden välein säännöllisen huollon lisäksi
- Poista ulkoyksikköön kertyvät lehdet ja neulaset
- Jos käytät laitetta kesällä jäähdytykseen, älä jäähdytä liikaa – se saattaa aiheuttaa kosteuden tiivistymistä pinnoille ja kosteusongelmia.

Ota yhteyttä!

Hesatek Oy Miika Björkbacka

Miika Björkbacka

Myynti, ilmalämpöpumput
Kuluttajat & yritysmyynti
Valikko
OTA YHTEYTTÄ